Rem søvn – hva er det egentlig?

30 september 2021
Johanne Larsen
image

Søvn er viktig, og det har kanskje begynt å gå opp for de fleste av oss hvor viktig det egentlig er. Derfor er det lurt å sette seg litt inn i de forskjellige søvnfasene, og hvordan man kan få god søvn. Det er det nemlig mange triks som kan hjelpe med. 

Hva er rem søvn?

Det er som nevnt flere søvnfaser som vi gjennomgår gjennom en natt, og den som kalles rem søvn utgjør 20-25 prosent av den totale nattesøvnen. Det er sånn at rem søvn er en søvnfase der hjernen i stor grad oppfører seg på samme måte som når vi er våkne. Derfor er det også mange som kaller nettopp denne søvnfasen, fasen der hjernen er våken i en sovende kropp. Det er også en fase der vi drømmer mye, og det er lett å våkne. Derfor opplever mange å våkne midt i en drøm i løpet av denne fasen. 

Hvordan få bedre søvn? 

Det er viktig at vi sover godt for å fungere som vi skal i hverdagen, men hvordan får vi egentlig bedre søvn? Det finnes mange triks man kan ta av. Man kan for eksempel unngå koffeinholdig drikke og ikke minst unng å skjermbruk rett før leggetid. I stedet bør man gjøre noe avslappende som ikke er for stimulerende, og det blå lyset fra skjermen kan faktisk forstyrre den biologiske klokken vår så den tror at det er dagslys – og da sender ikke hjernen beskjed til kroppen om at den skal bli trøtt fordi det nærmer seg leggetid.

En god seng er også en viktig faktor for god søvn. Med en god seng som støtter godt og gir god komfort, er det mange som opplever at de sover mye bedre, og de våkner ikke like ofte i løpet av natten fordi de ikke ligger godt. 

Flere nyheter

15. februar 2024

Hva er casino?